Za dobar smjer važan je “vjetar u leđa”

June 30, 2017

Završna konferencija projekta Europskog socijalnog fonda “Vjetar u leđa – faza II” za pomoćnike u nastavi

Ravnatelji, učitelji i profesori samoborskih osnovnih i srednjih škola, vrtića i njihovi pomoćnici u nastavi okupili su se u srijedu, 7. lipnja, u Osnovnoj školi Milana Langa na završnoj konferenciji i prezentaciji projekta Europskog socijalnog fonda “Vjetar u leđa – faza II” za pomoćnike u nastavi.

Ovaj iznimno vrijedan projekt, koji se već drugu godinu zaredom provodi u OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor, OŠ Milana Langa i OŠ Mihaela Šiloboda, omogućio je zapošljavanje 18 educiranih pomoćnika u nastavi, koji rade s 19 učenika kojima je potrebna pomoć u socijalizaciji i svladavanju predviđenog obrazovnog programa.

Svoje viđenje o zahtjevnim školskim programima i problemima ostvarivanja dječjih prava i pravde, u kratkom su programu nazočnima kroz recitacije prenijeli učenici 2a razreda OŠ Bogumila Tonija i njihova učiteljica Irena Dražić.

Defektologinja Ljiljana Fresl u ime škole domaćina pozdravila je sve prisutne i zahvalila im na dobro odrađenom poslu, nakon čega su o samom projektu i iskustvima u radu s djecom govorili u ime Grada Samobora Marija Galic Kotarski, voditeljica i koordinatorica cijelog projekta, te Igor Kupres, jedan od 6 pomoćnika u nastavi u školi u Bregani.

Marija Galic Kotarski uvodno je ponovila osnovne ciljeve projekta i njegovu ukupnu vrijednost, koja iznosi 1.007.180,56 kn, od kojih Europska unija iz Europskog socijalnog fonda financira 85%, a ostatak pokriva Grad Samobor. Ono što je sve sudionike u ovom projektu najviše zanimalo je hoće li se projekt nastaviti i širiti dalje. Galic Kotarski je naglasila kako je sljedeća prijava u tijeku, a k tome će se, prema najavama, ugovori za ovaj projekt ubuduće potpisivati za 4 godine, čime će se smanjiti i ogromna administracija potrebna za prijave, te će 20% sredstava više ići izravno pomoćnicima u nastavi, koji tako neće više morati posebno tražiti sredstva za terenske i druge potrebne aktivnosti koje provode s učenicima tijekom nastave.

Sažimajući iskustva svojih kolega, Igor Kupres naglasio je kako naše školarce vjetrovi postojećeg sustava obrazovanja udaraju sa svih strana, a predviđeno vrijeme za svladavanje gradiva je nekima prekratko, pa i pomoćnici u nastavi, uz ogromnu papirologiju, muku muče da im zaista daju potreban zamah u njihova nejaka leđa. Unatoč svemu, rekao je Kupres, suradnja sa stručnim službama škole i koordinatorima projekta iz gradskih odjela je odlična, što im uvelike olakšava rad s djecom.

Kako zapravo u praksi funkcionira cijeli projekt prikazano je kroz kratak video uradak, snimljen u OŠ Bogumila Tonija, kojim su naši mladi glumci iz Amaterskog kazališta PAX-ići vjerno dočarali probleme djece, roditelja i stručnjaka.

Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat na kraju je svima zahvalio na predanom radu, a posebno glavnim operativcima – Mariji Galic Kotarski i Marijanu Kižlinu, koji će i sljedećih godina nastojati osigurati provođenje “Vjetra u leđa”, na radost i korist ponajprije našoj djeci, a time i njihovim učiteljima i profesorima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *